Docenten
GASTDOCENTEN & WORKSHOPLEIDERS 2022
FREEK+ERIC
De programmamakers en presentatoren Freek Koopmans en Eric Robillard maken aansprekende online content voor jongeren. Met muziek en theater als vorm, vertalen ze informatie naar herkenbare en dus begrijpelijke verhalen voor jongeren. Hun stijl is vlot en met een knipoog, maar altijd vanuit de inhoud en met het oog op doelgroep. Freek+Eric zijn bekend van het muziektheatergezelschap PERCOSSA waarmee ze voorstellingen over de hele wereld spelen. Maar ze doen nog veel meer. Een groot deel van de Nederlandse schoolgaande jeugd kijkt inmiddels naar hun video’s en zingt hun liedjes. De afgelopen jaren ontwikkelden ze korte online documentaires en voorstellingen voor o.a. de Nederlandse symfonieorkesten, diverse festivals en lesmethodes. Voor de muzikale omlijsting van hun programma’s bundelen Freek+Eric hun krachten met songwriter Jan Groenteman. Hij is bekend van zijn muziek en liedteksten voor Het Klokhuis, Alex Klaasen, Henry van Loon, Het Concertgebouw en vele musicals, muziektheatervoorstellingen, films en TV-programma’s. Deze combinatie blijkt een gouden greep, want er is geen onderwerp dat dit drietal met hun werkwijze niet kan vertalen voor een specifieke doelgroep.
Freek+Eric: de workshop
Samen muziek maken is elkaar aanvoelen. Je creëert iets unieks, wat alleen in deze samenstelling en op dit moment gecreëerd kan worden. En dan is het weer weg. Totdat… Maar bovenal is samenspelen leuk, spannend, eng, emotioneel of juist bevrijdend. Ruimte geven en ruimte krijgen. Elkaar vertrouwen en elkaar opvangen. Dit is het uitgangspunt waar Freek+Eric mee aan de slag gaan. Aan de hand van catchy tunes, grooves en moves bouwen we samen aan nieuwe skills en daarmee aan ons eigen muziekstuk. We gaan spelen, springen, klappen, dansen, zingen en loslaten. En spelenderwijs komen we erachter hoe het voelt als je volledig op elkaar kunt vertrouwen.
Gijs van Rhijn
Gijs is kleinkunstenaar, workshopleider, presentator en muzikant. In alles wat hij doet, is hij op zoek naar onzekerheden, eigenaardigheden en het onderliggende gevoel van zichzelf en de mensen met wie hij werkt. Centraal staan herkenbare en persoonlijke verhalen. Hij treedt gretig, onderzoekend en observerend de wereld tegemoet waardoor hij het alledaagse bijzonder probeert te maken. Gijs studeerde schoolmuziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en volgde daarna de theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam. Hij maakte de cabaretvoorstellingen Lokroep (2010-2012) en Fendt (2012- 2014). In 2011 was hij de gelukkige winnaar van het Leids Cabaret Festival. Momenteel speelt Gijs samen met Japke Hartog en Ronald Jonker de muzikale kindervoorstellingen ‘Peter en de wolf’ en ‘De wolf en de zeven geitjes’. Gijs begeleidt workshops (o.a. Buitenkunst) en muziek- en theaterprojecten (o.a. voor het Prins Claus Conservatorium, Noorderpoort college en het Noord Nederlands Orkest), organiseert en rijdt bijzondere busritten, is regelmatig tafelheer bij RTV Noord en ontwikkelt samen met zijn partner Mayke Zandstra een plek voor cultuur- en natuurbeleving op de Enne Jans Heerd op Maarhuizen.

Gijs van Rhijn, foto door Jan Lenting.

Janneke Brakels
De veelzijdigheid is wat Janneke Brakels aantrekt in haar werk. Als duizendpoot aan de slag zijn en onderzoeken waar mogelijkheden liggen. En dat met de nodige dosis enthousiasme! Want Janneke wordt oprecht BLIJ van haar werk! Zo is Janneke zangeres, schrijft ze kinderliedjes, werkt ze als voice-over, model, presentatrice en geeft ze veel stemtrainingen en zangworkshops. Daarnaast startte ze zo’n 11 jaar geleden haar eigen zangschool ‘Zangles Friesland’ (en ‘zusje’ Zangles Groningen), die inmiddels is uitgegroeid tot een bloeiend geheel met een groot team zangcoaches. Samen met haar compagnon Daphnie Misker, organiseerde ze in juni ‘22 vanuit de zangschool een Zangweek in Zuid-Frankrijk, waar ze deelnemers een week onderdompelden in alles wat met zingen te maken heeft. Naast zangcoaching, geeft Janneke stemcoaching aan beroepssprekers. Via ’Het Stemlokaal’ biedt ze expertisetrainingen voor sprekers. Janneke zingt vanaf jongs af aan; het is iets waar ze niet zonder kan. Op de middelbare school was ze zangeres van de Bogerman Bigband en stond ze bij iedere gelegenheid of Kerstmusical wel ergens op het podium. Janneke studeerde aan de Pabo in Leeuwarden en vervolgde daarna haar weg naar Rotterdam om Zang te studeren aan het Conservatorium.
Eìadaoin Copeland
Eìadaoin Copeland (1992) is an Irish pianist based in Amsterdam. As a passionate collaborative pianist, Eìadaoin is currently a staff pianist in the Conservatorium van Amsterdam and from next season will also join the faculty in the Royal Conservatoire in The Hague. An active chamber musician, she performs regularly with various instrumentalists and singers across Europe. She has given recitals in London, Paris, Madrid, New York and across Ireland and the Netherlands, aswell as live performances on BBC Radio 3 and NPO Radio 4. She is a multiple prize-winner in various competitions across Ireland and the grateful recipient of numerous bursaries from the Arts Council of Ireland and Fingal County Council. Éadaoin graduated from the Conservatorium van Amsterdam in 2019 with a Masters Degree specialised in Instrumental Reìpeìtiteurship where she studied with Frank van de Laar. Eìadaoin had previously been a student in the Royal Irish Academy of Music for many years and she also holds an honours degree in Neuroscience from Trinity College Dublin.
Jan Ruerd Oosterhaven
Hoi! Ik ben Jan Ruerd Oosterhaven. Ik noem mijzelf interdisciplinair kunstenaar. Dat is eigenlijk een beetje een moeilijk woord om mee te zeggen dat ik heel veel verschillende naast elkaar doe. Ik maak muziek, ik geef workshops in improvisatie, ik ben docent op het Prins Claus Conservatorium van Groningen, maar ik maak ook beeldende kunst en ik restaureer contrabassen. Verder is eigenlijk Indiaas eten mijn absolute favo en ik woon sinds kort in Harlingen aan de Waddenzee. Oh ja! Nu vergeet ik ook nog om te zeggen dat ik programmeren ook erg cool vind om te doen.
Jan Ruerd Oosterhaven: de workshop
Op de Fulkaan Simmer Akademy gaan we improviseren! In mijn improvisatieworkshop gaan we muziek maken voor een stomme film. Nee, de film is niet stom hoor, maar de film bevat helemaal geen geluid, dat noem je een stomme film. Vroeger was dat eigenlijk heel gebruikelijk, honderd jaar geleden was het nog niet eens mogelijk om muziek synchroon af te laten spelen met een bewegend beeld, dat kon pas vanaf 1927. We gaan samen een improvisatie maken op een film van Lucas Boerwinkel. Hij heeft voor deze workshop een film gemaakt.
In het eerste deel van de workshop gaan we oefenen met improvisatie. We proberen een antwoord te vinden op o.a. de volgende vragen: wat is improviseren eigenlijk? Wat kunnen we allemaal met ons instrument? In het tweede deel gaan we met elkaar muziek maken voor de film en aan het eind van de workshop gaan we live in een uitvoering de muziek bij de film spelen. Is dat niet supercool?
KUÒ staat bekend als een hiphopartiest met doordachte one-liners. Naast dat hij het publiek vermaakt met freestyle-sessies, is hij in zijn teksten vooral gericht op de worstelingen van de mens en maatschappij. Sinds 2003 is KUÒ actief in de hiphopscene en heeft hij voorprogramma’s verzorgd, onder andere van Typhoon, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig. In 2017 veranderde KUÒ zijn artiestennaam (voorheen heette hij Siroc) en heeft hij, ondanks weinig releases, een actieve bijdrage geleverd aan Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Momenteel is KUÒ bezig met zijn eerste album onder zijn huidige naam die, naar verwachting, eind 2022 zal worden uitgebracht.
