Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Fulkaan x De Lawei: kerstvoorstelling

Fulkaan x De Lawei: kerstvoorstelling

De Lawei in Drachten organiseert een bijzondere kerstvoorstelling en Fulkaan doet mee! Hoe de show begon is een familievoorstelling waarbij je in De Lawei langs vijf verschillende voorstellingen komt. Fulkaan stelde een team van theatermakers, spelers en muzikanten uit Noord-Nederland samen. Onder begeleiding van coaches Lus Hudepohl, Mayke van Veldhuizen en Brecht Wassenaar werkten zij aan één van de voorstellingen die je in de kerstvakantie kunt zien. Lees verder voor meer informatie.

*Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die tot 19 januari 2021 gelden wordt deze voorstelling verplaatst.

Tijdens de donkere dagen in december presenteren we samen met de Lawei een heuse kerstcarrousel. In een spectaculaire route door het gebouw van De Lawei zie je niet één, maar vijf optredens over een frisse start. Ieder jaar ben je jarig, elke ochtend bedenk je wat je aantrekt, in de winter versieren we de kerstboom. Wat zou jij doen als je vandaag alles overnieuw mocht doen? Zou je opnieuw beginnen of het juist laten zoals het was? We nemen je mee langs leuke en grappige verhalen over hoe alles steeds weer opnieuw begint. Kaarten voor de voorstelling kun je bestellen op de website van De Lawei. Dit wil je niet missen!

Uitleg groepen
Tijdens de voorstelling plaatsen we het publiek in verschillende groepen. Elke groep bestaat uit maximaal 30 mensen die 1,5 meter afstand van elkaar houden. Elke groep komt binnen bij een andere ingang van De Lawei, zodat je elkaar als groep ook niet kruist. Op deze manier kunt je voorstelling helemaal coronaproof en zo veilig mogelijk ervaren.

Fulkaan x NNO: masterclasses

Fulkaan x NNO: masterclasses

Helaas gaan deze masterclasses niet meer door. Vanwege de nieuwe overheidsmaatregelen rondom COVID-19 kunnen wij het event in 2020 niet meer organiseren. De continue veranderingen qua coronamaatregelen in de evenementensector zorgen bij ons voor grote onzekerheid. Daarom hebben we de keuze gemaakt om de workshop definitief niet door te laten gaan. Hopelijk zien we je snel weer!

Masterclass NNO

Tijdens de masterclass ga je niet alleen aan de slag met jouw persoonlijke stuk, maar leer je ook wat van de andere deelnemers. Super leerzaam dus! Meedoen aan de masterclasses is gratis. Je hoeft je alleen even in te schrijven via het aanmeldformulier onderaan de pagina.  Dit zijn de muzikanten die de masterclasses verzorgen:

Stefan Kirschbaum – Pauken en klein slagwerk
Stefan is geboren en getogen in Duitsland. Hier speelde hij onder andere aan het Staatstheater Nürnberg. Ook was hij onderdeel van orkesten als het Gustav Mahler Jeugdorkest, het Radio Symfonie Orkest en de Bayerische Staatsoper. Stefan besloot de grens over te steken en kwam in 2007 in dienst bij het Noord Nederlands Orkest. Naast het spelen deelt hij zijn ervaring graag door het geven van workshops. 

Frank Brouns – Hoorn
Frank speelde mee in tal van orkesten uit Nederland, Duitsland en België. Hierbij musiceerde hij onder dirigenten als Bernard Haitink, Kiryll Kondrashin, Valerie Gergiev en Hartmut Haenchen. Hij maakte deel uit van het Radio Filharmonisch Orkest, speelde in diverse kamermuziekensembles en gaf op muziekscholen en aan het conservatorium in Groningen. Voor werken van Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss, Benjamin Britten, Saverio Mercadante, Wouter Hutschenruyter, Johannes Bernardus Van Bree, Heinrich Hübler, en Lars-Erik Larsson ben je bij Frank aan het juiste adres. Hierin trad hij namelijk als solist op.

Quirijn den Bijlaard – Trombone
Quirijn speelde onder andere bij het Brabants Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Daarnaast musiceerde hij in vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2013 werkt Quirijn als 1e trombonist bij het Noord Nederlands Orkest. Vanaf 2019 werkt de musicus ook als hoofdvakdocent trombone op het Groninger conservatorium. 

Manuel Davila Ares – Trompet
Manuel werkte onder andere bij het Schlesweg-Holstein muziek festival en speelde in het Gustav Mahler Jeugdorkest. Ook speelde hij in verschillende professionele orkesten uit Duitsland, Spanje en Italië zoals Haydn Orchestra Bolzano, Stuttgarter Philharmoniker en Orquesta Nacional de España. Sinds 2017 werkt hij als trompettist bij het Noord Nederlands Orkest. 

Tijdens de masterclasses houden we natuurlijk rekening met de coronamaatregelen van het RIVM. Veiligheid gaat tenslotte boven alles. We zorgen voor vier grote ruimtes en zorgen ervoor dat alles op 1,5 meter afstand is georganiseerd. Het enige wat jij hoeft te doen, is van tevoren aangeven of je geen klachten hebt. 

Fulkaan x Opus3: Workshop Broken Brass

Fulkaan x Opus3: Workshop Broken Brass

Helaas gaat deze workshop niet meer door. Vanwege de nieuwe overheidsmaatregelen rondom COVID-19 kunnen wij het event in 2020 niet meer organiseren. De continue veranderingen qua coronamaatregelen in de evenementensector zorgen bij ons voor grote onzekerheid. Daarom hebben we de keuze gemaakt om de workshop definitief niet door te laten gaan. Hopelijk zien we je snel weer!

Workshop Broken Brass

Ben je blazer en wil je weten hoe de Broken Brass sound tot stand komt, wat daar bij komt kijken en hoe je bijvoorbeeld effect pedals kan gebruiken bij blaasinstrumenten? Speel je in een ritmesectie en wil je een keer meespelen in de groove van Broken Brass? Doe dan mee met de Broken Brass workshop.

Tijdens de workshop worden (amateur)muzikanten uitgedaagd om op een nieuwe manier naar hun instrument te kijken. De workshop is geschikt voor alle koper- en houtblazers, drummers en percussionisten. De workshop is uitdagend voor zowel jeugd als volwassenen, en kan op het niveau van de doelgroep worden aangepast. Deze workshop geeft niet alleen een dosis energie en speelplezier, maar laat ook ruimte voor improvisatie, eigen inbreng en creativiteit. Er wordt gewerkt aan (een van de) nummers uit het ‘Broken Brass Songbook’ en dit resulteert uiteindelijk in een gezamenlijk optreden. De workshop wordt gegeven door de bandleden van Broken Brass. Alle deelnemers worden begeleid door een workshopleider van hun eigen instrument en kijken mee over de schouder van de andere instrumenten.

Tijdens de workshop van Fulkaan gaat Broken Brass met jonge blazers en slagwerkers (jij dus) een stel hard hitting brass power-composities instuderen. Extra mooi meegenomen: deze workshop is gratis toegankelijk. Je hoeft je alleen maar in te schrijven!

Tijdens de workshops houden we natuurlijk rekening met de coronamaatregelen van het RIVM. Veiligheid gaat tenslotte boven alles. We zorgen voor een grote ruimte en houden een maximum capaciteit van 22 deelnemers aan, zodat alles op 1,5 meter afstand is georganiseerd. Het enige wat jij hoeft te doen, is van tevoren aangeven of je geen klachten hebt.

See You Again

See You Again

FULKAAN X SAKO presenteren See You Again van ons Virtueel Koor!

Met dank aan alle zangers: Albert Jan de Boer, Angelique van Lieshout, Anja Marjan Kouwenhoven, Bep van den Berg, Colien Romkes, Henriet Veen, Janna Zuiderhof, Lien Schutrups, Maaike Poortinga, Miranda Scheer, Mirjam Palsma, Murk Postma, Nynke Gardenier, Paul Horjus, Pieta Roorda, Rie-jetske Komen, Rudolf Zijlstra, Sieta Goerres, Sjoukje Tadema, Trijnie Wijnberg en Winanda Weidenaar. En natuurlijk Sako Friesland en Keunstwurk.

Audio-editing, mix en master: Canere | Albert Jan de Boer
Video-editing: Mitch de Pon

Rebels with a Cause

Rebels with a Cause

Pak deze unieke kans om de soundtrack van een internationale korte film in te spelen! 

Laat je horen!
Voor de internationale Make Music Day 2020 werken tientallen talenten uit zes Europese landen samen aan een heel tof en grensoverschrijdend online project: de filmbeelden én soundtrack voor de korte film ‘Rebels with a Cause’. Of je nu uit Litouwen, Slovenië, Groot-Britannië, België, Slowakije of Nederland komt; laat je hart spreken!

Meer lezen over het project? Kijk op de site van Amateo – klik hier.

Shine online
Dit project is voor muzikanten tussen 12 en 25 jaar. Reinout Douma, dirigent van het Noordpool Orkest, heeft voor Rebels with a Cause een te gekke basissoundtrack gecomponeerd. Als je je aanmeldt krijg je zo snel mogelijk een link om je partij voor jouw instrument, instructies en een basistrack te downloaden. 

Opgeven voor 5 juni – KLIK HIER voor het aanmeldformulier! Je krijgt dan snel meer info over wat je moet doen.
Inzendingen uiterlijk 15 juni binnen!
Première zondag 21 juni 13:00 tijdens Make Music Day

Rebels with a Cause is een samenwerking tussen Fulkaan en:

 Amateo (European Network for Active Participation in Cultural Activities)
 OMF (Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân)
 Noordpool Orkest / Noordpool Troupe (Groningen)
 New Noardic Wave, platform voor filmmakers in Noord Nederland
 iktoon, LKCA (Utrecht)
 Making Music UK (Londen, GB)
 House of Activity and Creativity (Public Institution, Zapyskis, Litouwen)
 Národné osvetové centrum (Bratislava, Slowakije)
 VZW Kuumba (Brussels, België)
 JSKD, Javni Sklad za Kulturne Dejavnosti (Ljubljana, Slovenië)

Fulkaan Summer Academy gaat niet door

Fulkaan Summer Academy gaat niet door

HELAAS: De Fulkaan Summer Academy zoals die gepland was van 10 t/m 15 augustus 2020 kan niet doorgaan… We vinden het echt heel erg jammer, maar we volgen hiermee het beleid van de overheid, die alle evenementen tot en met 1 september heeft verboden. Want natuurlijk staat de gezondheid van alle deelnemers, docenten en andere betrokkenen voorop. 

We gebruiken de komende tijd om na te denken over de mogelijkheden van het organiseren van een aangepaste, andere of nieuwe versie van de Summer Academy na 1 september. Hou hiervoor onze site, socials en nieuwsbrief in de gaten. 

De deelnemers die zich al hadden aangemeld krijgen hun inschrijfgeld binnenkort teruggestort.

Stay safe, stay healthy en hopelijk tot snel!

Fulkaanraders

Fulkaanraders

Dat iedereen binnen zit, betekent niet dat er niks gebeurt. Vanuit woonkamers delen jonge makers en organisaties toch hun creativiteit, maar dan via een beeldscherm. Fulkaan laat dit graag aan je zien, zodat je je niet hoeft te vervelen de komende tijd.

We beginnen met Theaterflix –  on demand theatervoorstellingen met veel gratis content!
Check https://tflix.nl/

Online masterclasses van Kunstbende Friesland – check het hier

Bloasmusyk door 112 Friese muzikanten – wauw – klik hier

De zomerchallenge van iktoon – check hier hoe je mee kan doen

Nite Nights, experimenteel online theater – klik hier

Scapino Ballet in beweging – klik hier.

Dansdocente Mayke van Veldhuizen – check oa deze video

MEEUW jonge theatermakers – korte thuissolo’s op instagram – klik hier

Een minicursus Keukendrummen – rammerdebam

Verdieping bij Het Achterland – klik hier

Online lessen PodiumSchool Leeuwarden – klik hier

Els Blijft Thuis – acteur Fabian Jansen maakt een week lang theater vanuit de Harmonie! – klik hier

NNT Leesclub – https://nnt.nl/leesclub/

Muzikale wandeling voor thuiswerkers door Lotte Pen – https://kieskalmjeweg.nl/

Culturele Horoscoop door oa Joost Oomen – klik hier

Orkater & Chill – klik hier

Online lessen van de Amsterdamse JeugdTheaterschool – klik hier

Thuistheater door De Vandalen – klik hier

Heb je zelf een tip? Deel het met ons!

Volg ons op Facebook en Instagram voor je dagelijkse portie anti-vervelings-tips

Fulkaan x virtueel koor

Fulkaan x virtueel koor

We moeten met z’n allen binnen blijven, dus maken we er het beste van. De drang om te zingen kruipt bij velen waar het niet gaan kan, dus laten we dan digitaal samen zingen!

Het idee is simpel: iedereen zingt thuis zijn/haar partij in en neemt dat op met audio én video. Dat mag op je laptop, tablet of telefoon. Wij brengen alle inzendingen samen en maken er een video van een groot online koor van. Zing je mee? 

Dit is het nummer: See you again van Charlie Puth

Instructies meedoen aan See You Again.
Om mee te doen met het virtuele koor, oefen je het liedje See You Again en neem je jezelf op. De bladmuziek vind je hier [SopraanAltTenorBasSATB].

Om je te helpen én om er straks gemakkelijk een groot koor van te maken, hebben we een paar guidetracks gemaakt. Dit is de orkestband van het liedje met ingezongen partijen, zodat je kunt meezingen. Deze guidetracks hebben we in een aantal varianten, namelijk:

Guidetrack Sopraan- klik hier.
Guidtetrack Alt – klik hier.
Guidetrack Tenor – klk hier.
Guidetrack Bas – klik hier.
Guidetrack SATB – klik hier.

Zoals je ziet kun je met je eigen partij meezingen, maar als je wilt is er ook een versie waar je alle partijen zachter hoort.

We geven alvast een aanzet hoe het er uit moet komen te zien [klik hier als de video niet goed wordt weergegeven]:

Instructies voor het opnemen
Zoals je hoort is er in elke guidetrack een synchronisatiehulp gemaakt (1-2-3-4, 2-2-3-4, Klap!). Dit is zodat we straks het geluid en de video makkelijk kunnen synchroniseren. We willen je vragen om in de opname in beeld te klappen op het moment dat dit in de guidetrack aangegeven wordt.

Je kunt de video opnemen zoals het jou het beste uitkomt: met je telefoon, tablet, laptop of camera. Heb je zelf ook een goede microfoon: helemaal perfect! Wat wel belangrijk is: we willen graag alleen je eigen stem horen. Zorg ervoor dat je op een ander apparaat de guidetrack afspeelt en gebruik daarvoor een koptelefoon of oortje, zodat in de opname die je ons toestuurt alleen jouw stem te horen is. Verzoekje van de afdeling video: zorg ervoor dat je filmpje in een liggend formaat is.

Het resultaat:

Eerste docenten #FSA20 zijn bekend!

Eerste docenten #FSA20 zijn bekend!

Nu bijna alles stil ligt vinden we het belangrijk dat er iets leuks is om naar uit te kijken: de eerste docenten voor onze Summer Academy zijn bevestigd!

Achter de schermen van Fulkaan Summer Academy borrelt het van toffe plannen. De voorbereidingen zijn in volle gang om De Lawei in augustus weer een week lang op z’n kop te zetten. Dit jaar is er geen splitsing in de aanmelding: iedereen doet mee onder het nieuwe thema ICON

Tijdens de Summer Academy werk je vanuit de disciplines muziek, zang, theater en dans een hele week aan een eindpresentatie. In de ochtend krijg je verdiepende workshops en masterclasses, ‘s middags is het oefenen geblazen voor de eindpresentatie. Dat wordt een cross-over van alle disciplines en het eindproduct wordt samen met de coaches bepaald. 

Die coaches staan te springen om je talent naar een hoger niveau te tillen! 

Het te gekke danscollectief 155 geeft een breakdance/battleworkshop! Deze formatie creatieve vrienden met een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, film, bizarre humor en kunst.

Voor de theaterploeg hebben we een toffe workshop Stagefighting van Vanguard Action, waarin je theatraal geweld leert gebruiken voor een meeslepend gevecht. Get ready to sweat! 

Trombonekoning Arjen Attema neemt de hele week de muzikanten onder zijn hoede. Arjen ken je nog van Broken Brass, en in het dagelijks leven is hij Docent Muziek in Sneek.

De bekende zangeres en stemacteur Laura Vlasblom geeft een verdiepende zangworkshop. Vlasblom deed meerdere keren mee aan het Eurovisie Songfestival, daarnaast is ze te horen in animatiefilms als Kleine Zeemeermin, Aladdin en Madagascar. 

Lees meer over de coaches op deze pagina en schrijf je in via deze link. De lijst met docenten wordt de komende tijd nog verder aangevuld – hou daarvoor ook onze Facebook en Instagram in de gaten! 

Voor nu: stay safe, stay kind en we gaan er een te gekke week van maken deze zomer!

Disclaimer

Fulkaan is een initiatief van Keunstwurk en wordt mede mogelijk gemaakt door: OMF, SAKO en STAF.

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met cookies en welke wij exact gebruiken? Lees ons privacybeleid.

Fulkaan wordt mogelijk gemaakt door: