Projecten

Fulkaan maakt talentontwikkeling mogelijk. Zo werken we met veel festivals, podia, verenigingen en concoursen samen om muzikaal talent in de schijnwerpers te zetten. We zijn bijzonder trots dat we aan de basis hebben gestaan van de volgende projecten:

FULKAAN X DE LAWEI: KERSTVOORSTELLING

De Lawei in Drachten organiseert een bijzondere kerstvoorstelling en Fulkaan doet mee! Hoe de show begon is een familievoorstelling waarbij je in De Lawei langs vijf verschillende voorstellingen komt. Fulkaan stelde een team van theatermakers, spelers en muzikanten uit Noord-Nederland samen. Onder begeleiding van coaches Lus Hudepohl, Mayke van Veldhuizen en Brecht Wassenaar werkten zij aan één van de voorstellingen die je in de kerstvakantie kunt zien.

Lees verder voor meer informatie.

Fulkaanraders voor thuisblijvers

Dat iedereen binnen zit, betekent niet dat er niks gebeurt. Vanuit woonkamers delen jonge makers en organisaties toch hun creativiteit, maar dan via een beeldscherm. Fulkaan laat dit graag aan je zien, zodat je je niet hoeft te vervelen de komende tijd.

Online masterclasses bij Kunstbende Friesland

Theaterflix –  on demand theatervoorstellingen met veel gratis content! https://tflix.nl/

Online lessen PodiumSchool Leeuwarden – klik hier

Els Blijft Thuis – acteur Fabian Jansen maakt een week lang theater vanuit de Harmonie! – klik hier

Het Nite Hotel van NNT – klik hier

Scapino Ballet in beweging – klik hier

MEEUW jonge theatermakers – korte thuissolo’s op instagram – klik hier

NNT Leesclub – https://nnt.nl/leesclub/

Culturele Horoscoop door oa Joost Oomen – klik hier

Orkater & Chill – klik hier

Thuistheater door De Vandalen – klik hier

Verdieping bij Het Achterland – klik hier

Online lessen AJT – klik hier

 

Fulkaan x VIRTUEEL KOOR

We moeten met z’n allen binnen blijven, dus maken we er het beste van. Samen met SAKO Friesland beginnen we een Virtueel Koor, zodat we toch nog samen kunnen blijven zingen.


Het idee is simpel: iedereen zingt thuis zijn/haar partij in en neemt dat op met audio én video. Dat mag op je laptop, tablet of telefoon. Wij brengen alle inzendingen samen en maken er een video van een groot online koor van. 

Fulkaan x lf2028: rebels with a cause

Voor de internationale Make Music Day 2020 werken tientallen talenten uit zes Europese landen samen aan een heel tof en grensoverschrijdend online project: de filmbeelden én soundtrack voor de korte film ‘Rebels with a Cause’. 

Jongeren uit Litouwen, Slovenië, Groot-Britannië, België, Slowakije én Nederland laten hun hart spreken!

Fulkaan x VERS!Festival: Workshop broken brass

Een hele toffe workshop die je driedubbeldik in je agenda mag zetten: onze vrienden van Broken Brass geven tijdens VERS Festival in Sneek een uniek inkijkje in de sound van de band! 

Tijdens deze Fulkaanworkshop studeer je een stel hard hitting brass power-composities in met de bandleden. ‘s Avonds speel je met Broken Brass mee tijdens de opening van VERS! 

– Zaterdag 8 februari
– 14.00 – 17.00 uur
– Het Bolwerk, Sneek
– gratis toegang, wel aanmelden via deze link:

Fulkaan x NNO: solisten masterclasses

Samen met het Noord Nederlands Orkest organiseerden we een stel exclusieve masterclasses in Neushoorn op zaterdag 18 januari!

De volgende NNO-solisten gaven een masterclass:

Frank Brouns – Masterclass Hoorn
Manuel Davila Ares – Masterclass Trompet

Fulkaan x NNO: win een NNO-solist

Het Noord-Nederlands Orkest stelt een muzikant naar keuze beschikbaar aan een Friese hafabra-vereniging.  De uitslag van onze gezamenlijke competitie werd bekendgemaakt tijdens aan het HaFaBra-concert van het NNO in de Harmonie.  

De NNO-musicus speelt mee bij de uitvoering, is aanwezig bij een aantal repetities langs én geeft een workshop of masterclass aan de vereniging. Perfecte mogelijkheid dus om de vereniging naar een hoger niveau te tillen of dat stuk te spelen wat altijd al op de verlanglijst stond!

De winnaars
Harmonie Weidum en Wilhelmina Easterein hebben beide een NNO-solist gewonnen. Lees meer.

Fulkaan x ananazz = fulkananazz

Fulkaan <3 Ananazz, een muzikale talent broedplaats waar jongeren uit Leeuwarden e.o. leren samen spelen, uit het hoofd spelen, improviseren en performen, onder leiding van Kees Romers.

Fulkaan ondersteunt het sappigste bandje van Friesland met het maken van muzikale meters door o.a. (het regelen van) optredens, actief betrekken bij de Simmer Academy 2019 en gerichte ondersteuning waar nodig.

In hun global village music is afro-funk, jazz en soul te horen. Ze spelen zowel bestaande als eigen stukken en brachten in 2017 zelfs een EP uit met afro-funk nummers. De groep is sinds 2015 ook onderdeel van stichting Friejam.

De afgelopen jaren was Ananazz o.a. te zien en te horen tijdens het Leeuwarder Straatfestival, Serious Record, Oerol, City Jazz, Vers! Festival, Freeze Festival en European Youth Music Festival in San Sebastian. 

Fulkaan x OMF x Youngworks

Workshop 30 november: jongeren porren voor muziek 

Hoe zijn jongeren te porren voor muziek? Wat kunnen we vanaf morgen anders doen om jong muziektalent te binden en te boeien? We dagen de deelnemers uit om te kijken vanuit de ogen van de tiener. Gratis toegankelijk via inschrijving! 

Fulkaan x explore the north: Pete lockett

Meesterpercussionist komt naar Friesland voor exclusieve performance én workshops 

De wereldberoemde Britse percussionist Pete Lockett, bekend van vele samenwerkingen met artiesten als Björk en Amy Winehouse en als componist voor verschillende James Bondfilms, en het Pasveerkorps Leeuwarden (onder leiding van David van der Heide) presenteerden op Explore the North de wondere wereld van Indiase ritmiek en de bijbehorende ritmische taal (Konnakol). Ze speelden daar voor het eerst een speciaal gecomponeerd stuk rondom deze taal, met onze vrienden van het Pasveerkorps.

Voor dit project werkte Fulkaan samen met Explore the North, Keunstwurk, Pete Lockett, Pasveerkorps Leeuwarden, David van der Heide en Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF).

fulkaan x Domela Passie

Voor de Domela Passie van Meindert Talma zorgde Fulkaan voor een projectkoor, in samenwerking met SAKO en Keunstwurk. Na de premiere op Explore the North trekt Talma met de voorstelling door popzalen en festivals in het hele land. 

In november 2019 was het precies honderd jaar geleden dat de grondlegger van het Nederlandse socialisme Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. Om zijn persoon en zijn strijd te herdenken en om zijn gedachtegoed te vieren baseerde Meindert Talma zijn nieuwe voorstelling op het leven van Domela. 

Foto’s van de eerste repetitie met koor: klik hier.

fulkaan x benjamin herman

Saxofoonworkshop van een eindbaas

Saxofoonbaas Benjamin Herman stond op 6 november 2019 in het Posthuistheater in Heerenveen en gaf die middag speciaal voor Fulkaan een saxofoonworkshop. Benjamin legde van alles uit over improviseren en afhankelijk van niveau, leeftijd en ambitie ging hij in op de details. Hij gaf luistervoorbeelden, speelde wat en vertelde over zijn ervaringen

Fulkaan X UIT IN HUis

Een grote groep Fulkaanbazen gaf een knallende reprise van de Urban-Classic eindpresentatie tijdens Uit in Huis in Neushoorn! 

De voorstelling die ze tijdens de Simmer Akademy van 2019 instudeerden, deden ze nog eens dunnetjes over tijdens Uit in Huis. Dit festival vormde de aftrap van het nieuwe culturele seizoen en vond plaats op 8 september 2019. 

 

Fulkaan SIMMER AKADEmy 2019

Een intensieve summer school vol masterclasses, workshops en cross-overs, voor dansers, zangers, acteurs en muzikanten

Klik hier voor de aftermovie 

Klik hier voor de foto’s van de lichting van 2019

  • Docenten: Krystl, Broken Brass Ensemble, DOX, Eke Salomé, Rie-Jetske Komen, Shara Maaskant (XYUSUFBOSS), Geert-Jan Kroon, Rodney Elzer, Patrick de Haan, Trieneke Verbeek, Cato Steemers, KUO, Carlo Scheldwacht e.a.

Fulkaan x Oranjewoud Festival

In samenwerking met Oranjewoud Festival biedt Fulkaan een te gekke workshop aan op donderdag 30 mei, speciaal voor jong Fries talent.

  • Workshop Julia Philippens | strijkers en blazers

Julia Philippens is jazzvioliste bij Fuse en regelmatig op televisie te zien bij Podium Witteman. Samen met haar pianist Xavi Torres leerde ze jong talent swingen, improviseren, spelen wat er in je opkomt én hoe je tegelijk naar anderen kunt luisteren. 

fulkaan x freeze: Yakumo Orchestra

Yakumo Orchestra is opgezet als Fulkaan-project voor Freeze, waar klassiek en pop elkaar enorm versterken. De band schopte het zelfs tot het legendarische Glastonbury Festival.

Yakumo Orchestra wordt gevormd door Yakumo, vocalist Hiltje Andringa (Cosmic U) en een aantal klassiek geschoolde muzikanten. Yakumo bestaat uit Chris Mulder en Atser Damsma. Met hun percussieve, hypnotiserende tracks nemen ze je mee naar een tropische planeet ergens in de uithoeken van ons melkwegstelsel. De combinatie van Yakumo, Hiltje Andringa en de klassiek geschoolde muzikanten resulteert in een unieke sound.

fulkaan x Explore the North: ANCHORSONG EN RISATA KWARTET

Fulkaan koppelt voor Explore the North de Japanse producer Anchorsong aan het Friese strijkkwartet Risata.

De jonge Anchorsong belandde in 2016 al in de top vijf van BBC’s Album of the Year. Hoewel de Japanse producer vaak solo optreedt, werkt hij ook regelmatig samen met strijkkwartetten om zijn elektronische live-muziek nog meer lading te geven. Daarom heeft Fulkaan voor Explore the North (november 2018), Anchorsong gekoppeld aan het Friese strijkkwartet Risata. Dit jonge en ambitieuze kwartet geeft een extra speelse lading aan zijn psychedelische en dansbare show. Risata is voortgekomen uit het Frysk Jeugd Orkest.

fulkaan x LF2018: Seis Oere Thús (openingslied)

Tijdens de Simmer Akademy van 2018 gaf zangers Nynke Laverman de primeur van het openingslied van Leeuwarden Fryslân 2018.

Het lied ‘Seis Oere Thús’ vormt de rode draad voor de Simmer Akademy van 2018 én is de inspiratiebron voor de workshops die de deelnemers volgen. Zo ging de theatergroep aan de slag met de tekst van het nummer en werden er geluidsopnames gemaakt van deelnemers die het lied spelen en zingen.

“Het lied daagt mensen uit het verleden niet los te laten, maar het onderdeel te laten zijn van de toekomst. Durf naar voren te kijken, dat is waar het lied over gaat”, legt Laverman uit. Het vormt de rode draad in het lied, met als belangrijkste zin ‘Set dyn tosken yn de nije tiid’, als verwijzing naar de nieuwe generatie die het in de nieuwe tijd voor het zeggen zal hebben en uitgedaagd wordt na te denken over wat we met onze provincie willen. Vanuit die gedachte is het nog mooier dat de jonge deelnemers aan de Simmer Akademy voor het eerst aan de slag gaan met het lied.”

Klik hier voor het resultaat.

 

Disclaimer

Fulkaan is een initiatief van Keunstwurk en wordt mede mogelijk gemaakt door: OMF, SAKO en STAF.

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met cookies en welke wij exact gebruiken? Lees ons privacybeleid.

Fulkaan wordt mogelijk gemaakt door: