Fulkaan laat weer van zich horen!

apr 26, 2022 | Nieuws

Ontwikkelprogramma voor jong muzikaal talent succesvol van start

Het is druk in theatercafé De Hopper op zaterdagavond 2 april na afloop van het concert van het Nederlands Blazers Ensemble. Zoals gebruikelijk geven de muzikanten nog een toegift in de foyer. Ook deze avond worden bezoekers getrakteerd op een smakelijk after-concert, maar ditmaal wel een heel bijzondere variant. Tussen de musici van het Nederlands Blazers Ensemble staan jonge Friese muzikale talenten. Stuk voor stuk glunderend van oor tot oor wanneer het applaus klinkt. Het is de spetterende afsluiting van de eerste Fulkaan-workshop van 2022.

Bijna drie jaar lag Fulkaan, het talentontwikkelprogramma voor jong muzikaal talent in Friesland, stil door de coronapandemie. Maar begin dit jaar begon Fulkaan weer te borrelen. Op zaterdag 2 april was het zo ver met de eerste workshop van 2022 in De Lawei. Een groep jonge talenten musiceerde tijdens een interactieve workshop samen met enthousiaste leden van het Nederlands Blazers Ensemble. Nog diezelfde avond stonden ze op het podium. “Dit was echt gaaf!”

De lijm tussen initiatieven

Projectleider Renske Wijma en projectondersteuner Miriam Stoffelsma blazen Fulkaan met de eerste workshop van 2022 letterlijk en figuurlijk nieuw leven in. “Friesland kent een enorme culturele rijkdom als het gaat om harmonieorkesten, fanfares en brassbands”, vertelt Renske Wijma. “Voor een groot deel lagen die verenigingen de afgelopen twee jaar stil. Ook jong talent zat thuis in afwachting van de coronapandemie. We merken dat juist deze jonge doelgroep heel erg heeft uitgekeken naar het moment dat ze weer mogen optreden. Vandaar dat we voor dit jaar een uitdagend programma hebben samengesteld.”

Voor jong talent worden er volop projecten en festivals georganiseerd in Friesland, ziet ook Wijma. “Ons doel is om al die verschillende initiatieven met elkaar te verbinden. Vanuit deze doelstelling startte Keunstwurk een aantal jaar geleden met talentontwikkelaar Fulkaan. Een project dat zich richt op jonge muzikanten. Met Fulkaan willen we jongeren laten zien wat er op muzikaal gebied allemaal mogelijk is. Tegelijkertijd willen we een bijdrage leveren aan een duurzame muzikale infrastructuur in het Noorden. Wij zijn als het ware de lijm tussen kunstencentra, muziekdocenten en verenigingen. Al deze drie partijen willen we graag versterken en ondersteunen.”

Samen spelen

Eén van de doelen van Fulkaan is om jong talent te inspireren en motiveren. “Dat doen we onder
andere door gevorderde talenten in contact te brengen met de wat jongere aanstormende talenten,
om ze zo een voorbeeldfunctie te geven en beiden te motiveren. Daarnaast brengen we ze ook in contact met befaamde musici met een voorbeeldfunctie in de muziekwereld. We geven jongeren bijvoorbeeld de mogelijkheid om voorstellingen bij te wonen van professionele collega’s”, legt Wijma uit.

“Voorafgegaan aan zo’n concert organiseren we een workshop, waarin de professionals samen met de jongeren aan de slag gaan met een gezamenlijk muziekstuk. Juist door samen te spelen, kunnen jongeren zich identificeren met beroepsmusici. Het is niet langer iemand die je alleen op het podium ziet staan. Het is iemand die naast je plaatsneemt om samen te oefenen. Die laagdrempeligheid is de kracht van Fulkaan.”

De ultieme bevestiging

Deze aanpak blijkt een succes, want sinds de start weet Fulkaan jaar op jaar diverse nieuwe young potentials aan te trekken. Eén van hen is de 13-jarige Julian Kuipers. Hij speelt euphonium bij brassband Advendo in Burum en studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. “Mijn muziekdocent stuurde me de aankondiging van deze Fulkaan-workshop”, vertelt hij. “Ik was gelijk enthousiast, mede doordat we in de workshop aan de slag mochten om een stuk in te studeren met musici van het Nederlands Blazers Ensemble.” Vooraf kreeg Julian de partituren voor het muziekstuk via de mail toegestuurd. “Alles wat perfect georganiseerd. In een studio gingen we samen aan de slag onder leiding van beroepsmuzikanten van het Nederlands Blazers Ensemble. Wanneer je samenspeelt met iemand als Brandt Attema, dan geeft dat zo’n kick. Ik vond het heel gaaf om naast hem te mogen staan op het podium in het theatercafé. Het was voor mij de bevestiging dat ik dit later ook wil.”

Waardevolle tips

Ook de 17-jarige Jents Abma was enthousiast na afloop van het optreden. Ze speelt hobo en is
studente bij pianist Frans Douwe Slot, zit in de talentenklas in Heerenveen en maakt deel uit van het Jong Nederlands Blazers Ensemble en het JeugdOrkest Nederland. “Met het Jong Blazersensemble Noord had ik al eens in het voorprogramma gestaan van het Nederlands Blazers Ensemble. Ik vind het prachtig hoe zij klassieke muziek en wereldmuziek een eigen twist geven. Toen ik de uitnodiging voor de workshop zag, heb ik me gelijk opgegeven.”

Het Nederlands Blazers Ensemble is een voorbeeld voor wat Jents later zelf ook wil gaan doen, vertelt ze. “Deze ervaring stimuleert me alleen maar meer om na mijn middelbare school naar het conservatorium te gaan. Mede door de tips die ik kreeg tijdens de workshop let ik nu meer op mijn houding en luister ik meer naar de totale klank. Dat zijn twee supertips die ik uit de workshop heb meegenomen.”

De workshops zijn voor iedereen

Beide talentenverhalen onderstrepen het belang van informele ontmoetingen met een rolvoorbeeld in de muzikale wereld, knikt projectleider Renske Wijma. “Jents en Julian zijn beide al heel ver in het uitwerken van hun muzikale ambitie. Maar Fulkaan is voor iedereen tussen de 12 en 20 jaar die plezier heeft in het maken van muziek. Je hoeft echt niet aan een conservatorium te studeren of in een talentklas te zitten. Vind jij het leuk om muziek te maken en wil je de kneepjes van het vak leren van
een professional? Geef je dan op voor één van onze volgende workshops.”

Fulkaan knalt door deze zomer

In juni organiseert Fulkaan nog meer workshops en projecten, waaronder een nieuwe editie van de
Noordpool Troupe met optredens op verschillende festivals. De Noordpool Troupe is het jonge zusje
van het Noordpool Orkest. Musici maken kennis en krijgen begeleiding in de specifieke techniek en
ritmes van lichte muziek en zullen optreden tijdens ‘Cityproms’ Leeuwarden en ‘Jazz Te Gast’
Zuidhorn.

– De Fulkaan Simmer Akademy in De Lawei
Van 22 t/m 27 augustus 2022
De slotnoot is voor de Fulkaan Simmer Akademy in De Lawei.
Tijdens de Fulkaan Simmer Akademy vind je een week lang inspiratie, verdieping, ontmoetingen en
cross-overs en oefen je samen met de docenten aan een professionele productie. Elke dag leer je iets
nieuws en ga je naar huis met nieuwe skills en nieuwe vrienden en een onvergetelijke podiumervaring.
Binnenkort maken wij onze ‘special guests’ bekend, houd onze website in de gaten!

Voor €75,- kun je deelnemen aan alle activiteiten van Fulkaan ’22! Opgeven kan hier:
https://www.fulkaan.nl/contact/
voor meer informatie, stuur een email naar m.stoffelsma@keunstwurk.nl

Meer nieuws

Foto’s eindvoorstelling Simmer Akademy

Foto’s eindvoorstelling Simmer Akademy

Tromgeroffel: hier zijn de foto’s van de eindvoorstelling!

We hopen dat jullie inmiddels een beetje zijn bijgekomen van deze geweldige editie Simmer Akademy. Wat een vrolijkheid, vriendschap en muzikaliteit hebben jullie ons dit jaar weer gebracht. Dank aan alle deelnemers, workshopleiders, leden van het team, Schouwburg de Lawei en alle sponsoren die deze editie mogelijk hebben gemaakt.

En nu? Lekker nagenieten van alle spectaculaire foto’s. Tot volgend jaar! <3

Foto’s dag 4 Simmer Akademy

Foto’s dag 4 Simmer Akademy

Fotoverslag van de vierde Simmer Akademy dag!

Wat gaat de tijd snel, we zitten namelijk alweer op dag 4 van de Simmer Akademy. Een bijzondere dag vandaag met workshops van o.a. het Orkest van de Koninklijke Marechaussee onder leiding van Robert van Es waarbij gemarcheerd werd door de straten van Drachten. Hieronder kun je alle foto’s vinden gemaakt door Jilmer Postma.

Foto’s: portretten Simmer Akademy

Foto’s: portretten Simmer Akademy

Portretten van de Simmer Akademy deelnemers!

Gisteren heeft Jilmer Postma prachtige portretten gemaakt van alle Simmer Akademy deelnemers. Bekijk ze hier allemaal!

Foto’s dag 3 Simmer Akademy

Foto’s dag 3 Simmer Akademy

Fotoverslag van de derde Simmer Akademy dag!

Dag 3 van de Simmer Akademy. We zijn alweer over de helft van de week. Gelukkig kunnen we nog even nagenieten van deze dag met de foto’s gemaakt door Jilmert Postma.

Foto’s dag 2 Simmer Akademy

Foto’s dag 2 Simmer Akademy

Fotoverslag van de tweede Simmer Akademy dag!

Dag 2 van de Simmer Akademy. Na de knallende openingsdag van gisteren, was vandaag weer een daverend succes. Jilmer Postma heeft ook deze dag vastgelegd met prachtige foto’s. Hieronder vind je ze allemaal.

Foto’s dag 1 Simmer Akademy

Foto’s dag 1 Simmer Akademy

Fotoverslag van de eerste Simmer Akademy dag!

De eerste dag van de Simmer Akademy zit er alweer op. Wij kijken terug op een geslaagde dag! Jilmer Postma heeft deze dag vastgelegd met prachtige foto’s. Hieronder vind je ze allemaal.

Inschrijving Fulkaan Simmer Akademy gesloten

Inschrijving Fulkaan Simmer Akademy gesloten

Je kunt je niet meer aanmelden voor de Simmer Akademy 

Zondag 16 juli was de laatste dag dat je je kon inschrijven voor de Simmer Akademy. Samen met een prachtig aantal deelnemers maken we van de laatste week van de zomervakantie weer een waar feestje. Heb je er ook al zo’n zin in? Volg ons op Instagram, TikTok of Facebook om alvast in de sfeer te komen. Wij kunnen niet wachten!

Hieronder alvast een voorproefje van vorig jaar 😉

Alle workshops Simmer Akademy op een rijtje!

Alle workshops Simmer Akademy op een rijtje!

Programma Simmer Akademy

Dit jaar staat de Simmer Akademy in teken van het thema De Grins Oer. Samen met bekende Nederlandse artiesten nemen we je mee naar verschillende culturen en landen. In de ochtend volg je workshops en in de middag oefen je voor het eindconcert!

Dag 1: knallen met de Omniband! 
De knallende openingsworkshop van de Omniband wil je niet missen! Deze muziektheatergroep bestaat uit Jochem van Hoogdalem, Sander Borst en Douwe Nauta. Het trio treed overal op waar je het niet verwacht. In de gevangenis, op straat of in het toilet. Ze maken muziek met lef en humor en dit gaan ze jou ook leren.

In de middag zijn er orkestrepetities o.l.v. Stefan de Groot en is er groepsles door Wilbert ZwierRoel Jan JongsmaFardau vd Woude en Justine Gerretsen waarbij je aan de slag gaat met ensemblespel.

Dag 2: workshops wereldmuziek
Zangers gaan met niemand minder dan Pearl Jozefzoon aan de slag. De oud-finaliste van The Voice of Holland heeft genoeg tips en tricks in de aanbieding om jouw zangtalent naar het volgende niveau te brengen! Slagwerkers krijgen een workshop Iraanse percussie door Pouriya Jaberi. De in Iran geboren muzikant speelt op festivals over de hele wereld om de muziek uit zijn vaderland te delen. Blazers en alle overige instrumenten starten deze dag met een workshop klezmermuziek door klezmerband Di Gojim. Deze Joodse feestmuziek laat je dansen, lachen, huilen en dat allemaal tegelijkertijd.

Dag 3: kies wat jij leuk vindt
Je hebt deze dag keuze uit drie workshops:
– Workshop directie door Anne van den Berg
– Workshop arrangeren/componeren door Ivo Kouwenhoven
– Workshop improvisatie door Jan Ruerd Oosterhaven

Dag 4: podiumpresentatie en marcheren door de straten
Een deel van de deelnemers gaat aan de slag met de workshop podiumpresentatie door Bas Duister. Met zelfvertrouwen op het podium staan, hoe doe je dat? Een ander deel van de deelnemers doet mee aan de workshop marcheren/exercitie door Robert van Es. Deze workshop is in samenwerking met het Orkest Koninklijke Marechaussee en je gaat daadwerkelijk de straat op om je marcheerskills bij te spijkeren.

In de middag repeteer je met het Groot Simmer Akademy Orkest onder leiding van Stefan de Groot muziek van over de hele wereld. Keltisch, folk, salsa, bossa nova en klassiek: pak je muzikale backpack alvast maar in!

Dag 5: geef ze een daverend applaus…
De slotdag staat in het teken van een spetterende eindvoorstelling. Net als vorig jaar gaat regisseur Celine Wierda samen met jou bedenken hoe deze eruit gaat komen te zien. Het wordt zeker geen saai concertje, maar een denderende show waarin jij en al je Simmer Akademy vrienden kunnen laten zien wat jullie geleerd hebben! Van 19:00 tot 20:00 uur sta jij op het podium te knallen.

 

Meld je nu aan voor de Simmer Akademy!

16 juli 2023 | Le Monde Saxofoondag met Allard Buwalda en Johan van der Linden (GRATIS)

16 juli 2023 | Le Monde Saxofoondag met Allard Buwalda en Johan van der Linden (GRATIS)

Speel samen met deze wereldberoemde saxofonisten!

 

Allard Buwalda ken je misschien van shows met de Edwin Eversband of optredens tijdens programma’s van Paul de Leeuw. Samen met Johan van der Linden, beroemd saxofonist en lid van het Nederlands Blazers Ensemble, komt hij deze zomer naar Friesland! Johan en Allard gaan tijdens de workshop in op onderwerpen als sound, timing, intonatie en techniek maar besteden ook aandacht aan de verschillende mogelijkheden bij het kiezen van je materiaalkeuze (mondstuk/rieten etc). In het saxofoonorkest onder leiding van Johan van der Linden speel je tijdens de workshop een nieuw, gevarieerd repertoire. Allard geeft je daarnaast een idee van hoe hij te werk gaat in de studio en zal je laten zien hoe hij een solo opbouwt. Dit wil je zeker niet missen!

Deze dag is een samenwerking van Fulkaan met Le Monde.

Praktische informatie
Deze dag is geschikt voor iedere amateursaxofonist die naast de harmonie, fanfare of bigband ook eens op een andere manier met de saxofoon in aanraking wil komen. Uiteraard zijn ook saxofonisten die op een ander merk dan Le Monde spelen van harte welkom! De deelnemers aan deze Le Monde Saxofoondag worden onderverdeeld in 2 groepen; Jeugd (12-21 jaar) en volwassenen. Beide groepen zullen zowel de workshop o.l.v. Johan van der Linden als bij Allard Buwalda volgen.
Je volgt de clinic op 16 juli van 10.00 uur tot 16.00 uur in Cultuurkwartier Sneek. Voor de saxofoondag is een speelervaring van minimaal 4 jaar gewenst. Sollie Muziek zal de gehele dag aanwezig zijn voor advies betreffende onderhoud en reparaties, hij daarnaast een kleine check uitvoeren om de technische staat van jouw instrument ter plekke te beoordelen.
Aanmelden
Ben jij bij de saxdag 2023? Aanmelden kan via dit formulier.