Docenten & Workshopleiders

FREEK+ERIC
De programmamakers en presentatoren Freek Koopmans en Eric Robillard maken aansprekende online content voor jongeren. Met muziek en theater als vorm, vertalen ze informatie naar herkenbare en dus begrijpelijke verhalen voor jongeren. Hun stijl is vlot en met een knipoog, maar altijd vanuit de inhoud en met het oog op doelgroep. Freek+Eric zijn bekend van het muziektheatergezelschap PERCOSSA waarmee ze voorstellingen over de hele wereld spelen. Maar ze doen nog veel meer. Een groot deel van de Nederlandse schoolgaande jeugd kijkt inmiddels naar hun video’s en zingt hun liedjes. De afgelopen jaren ontwikkelden ze korte online documentaires en voorstellingen voor o.a. de Nederlandse symfonieorkesten, diverse festivals en lesmethodes. Voor de muzikale omlijsting van hun programma’s bundelen Freek+Eric hun krachten met songwriter Jan Groenteman. Hij is bekend van zijn muziek en liedteksten voor Het Klokhuis, Alex Klaasen, Henry van Loon, Het Concertgebouw en vele musicals, muziektheatervoorstellingen, films en TV-programma’s. Deze combinatie blijkt een gouden greep, want er is geen onderwerp dat dit drietal met hun werkwijze niet kan vertalen voor een specifieke doelgroep.

Freek+Eric: de workshop
Samen muziek maken is elkaar aanvoelen. Je creëert iets unieks, wat alleen in deze samenstelling en op dit moment gecreëerd kan worden. En dan is het weer weg. Totdat… Maar bovenal is samenspelen leuk, spannend, eng, emotioneel of juist bevrijdend. Ruimte geven en ruimte krijgen. Elkaar vertrouwen en elkaar opvangen. Dit is het uitgangspunt waar Freek+Eric mee aan de slag gaan. Aan de hand van catchy tunes, grooves en moves bouwen we samen aan nieuwe skills en daarmee aan ons eigen muziekstuk. We gaan spelen, springen, klappen, dansen, zingen en loslaten. En spelenderwijs komen we erachter hoe het voelt als je volledig op elkaar kunt vertrouwen.

Klik hier om naar de website van Freek+Eric te gaan.

Docenten & Workshopleiders

Gijs van Rhijn
Gijs is kleinkunstenaar, workshopleider, presentator en muzikant. In alles wat hij doet, is hij op zoek naar onzekerheden, eigenaardigheden en het onderliggende gevoel van zichzelf en de mensen met wie hij werkt. Centraal staan herkenbare en persoonlijke verhalen. Hij treedt gretig, onderzoekend en observerend de wereld tegemoet waardoor hij het alledaagse bijzonder probeert te maken. Gijs studeerde schoolmuziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en volgde daarna de theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam. Hij maakte de cabaretvoorstellingen Lokroep (2010-2012) en Fendt (2012- 2014). In 2011 was hij de gelukkige winnaar van het Leids Cabaret Festival. Momenteel speelt Gijs samen met Japke Hartog en Ronald Jonker de muzikale kindervoorstellingen ‘Peter en de wolf’ en ‘De wolf en de zeven geitjes’. Gijs begeleidt workshops (o.a. Buitenkunst) en muziek- en theaterprojecten (o.a. voor het Prins Claus Conservatorium, Noorderpoort college en het Noord Nederlands Orkest), organiseert en rijdt bijzondere busritten, is regelmatig tafelheer bij RTV Noord en ontwikkelt samen met zijn partner Mayke Zandstra een plek voor cultuur- en natuurbeleving op de Enne Jans Heerd op Maarhuizen.

Klik hier om naar de website van Gijs van Rhijn te gaan.

Docenten & Workshopleiders

Fardau van der Woude
Sopraan Fardau van der woude is in 2013 afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hier is ze in de eerste jaren van haar studie begeleid door Jan van Zelm en de laatste jaren door Marion van den Akker. Momenteel wordt Fardau gecoacht door Riekje Bakker. Tijdens haar studie volgde ze masterclasses bij Emma Kirkby, ademcoach Paul Triepels, Gerda van Zelm, Claron Mcfadden en Miranda van Kralingen. Ze heeft liedklassen gevolgd bij Eelko Molenaar en Nico van der Meel. Fardau heeft de sopraan aria’s uit het Carmina Burana van Carl Orff vertolkt, de rol van Constance in de Friese opera ‘Keapmanskeunsten van de Friese schrijver Martinus Schuil, de sopraan aria’s uit ‘Ein Deutches Reqieum’ van Brahms, de aria’s uit de ‘Matthaüs Passion’ en de ‘Johannes Passion’ van Bach. Maar ook in bijzondere producties zoals ‘Skeltemania’ van Eelco Venema mocht zij een rol vertolken en zong zij de sopraansolo’s in de wereldpremière van ‘In Frjemdling yn Jeruzalem’ van Gerben van der Veen. Daarnaast zingt Fardau regelmatig divers liedrepertoire en sinds het jaar 2021 doet ze dit samen met pianiste Monique van de Ven. En lichte muziek is ook nooit weggegaan. In dit genre is zij eigenlijk begonnen met zingen en geeft hier veel les in. Samen met haar leerlingen en op concerten zingt zij dit genre naast klassieke muziek.
 

 

Docenten & Workshopleiders

Janneke Brakels
De veelzijdigheid is wat Janneke Brakels aantrekt in haar werk. Als duizendpoot aan de slag zijn en onderzoeken waar mogelijkheden liggen. En dat met de nodige dosis enthousiasme! Want Janneke wordt oprecht BLIJ van haar werk! Zo is Janneke zangeres, schrijft ze kinderliedjes, werkt ze als voice-over, model, presentatrice en geeft ze veel stemtrainingen en zangworkshops. Daarnaast startte ze zo’n 11 jaar geleden haar eigen zangschool ‘Zangles Friesland’ (en ‘zusje’ Zangles Groningen), die inmiddels is uitgegroeid tot een bloeiend geheel met een groot team zangcoaches. Samen met haar compagnon Daphnie Misker, organiseerde ze in juni ‘22 vanuit de zangschool een Zangweek in Zuid-Frankrijk, waar ze deelnemers een week onderdompelden in alles wat met zingen te maken heeft. Naast zangcoaching, geeft Janneke stemcoaching aan beroepssprekers. Via ’Het Stemlokaal’ biedt ze expertisetrainingen voor sprekers. Janneke zingt vanaf jongs af aan; het is iets waar ze niet zonder kan. Op de middelbare school was ze zangeres van de Bogerman Bigband en stond ze bij iedere gelegenheid of Kerstmusical wel ergens op het podium. Janneke studeerde aan de Pabo in Leeuwarden en vervolgde daarna haar weg naar Rotterdam om Zang te studeren aan het Conservatorium.
 

 

Docenten & Workshopleiders

Eadaoin Copeland
Eadaoin Copeland (1992) is an Irish pianist based in Amsterdam. As a passionate collaborative pianist, Eadaoin is currently a staff pianist in the Conservatorium van Amsterdam and from next season will also join the faculty in the Royal Conservatoire in The Hague. An active chamber musician, she performs regularly with various instrumentalists and singers across Europe. She has given recitals in London, Paris, Madrid, New York and across Ireland and the Netherlands, aswell as live performances on BBC Radio 3 and NPO Radio 4. She is a multiple prize-winner in various competitions across Ireland and the grateful recipient of numerous bursaries from the Arts Council of Ireland and Fingal County Council. Éadaoin graduated from the Conservatorium van Amsterdam in 2019 with a Masters Degree specialised in Instrumental Reìpeìtiteurship where she studied with Frank van de Laar. Eìadaoin had previously been a student in the Royal Irish Academy of Music for many years and she also holds an honours degree in Neuroscience from Trinity College Dublin.

Klik hier om naar de website van Eadaoin Copeland te gaan.

Docenten & Workshopleiders

Jose Sogorb, hoornist Koninklijk Concertgebouworkest en docent Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam

José Luis Sogorb Jover wordt in 1979 geboren in Pinoso (Alicante, Spanje). Hij begint zijn hoornstudie bij Enrique Rodilla. Na het voltooien van zijn studie aan het Conservatorium van Alicante, vervolgt hij zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Herman Jeurissen, waar hij zowel zijn Bachelor – als Master diploma cum laude behaalt. Daarnaast volgt hij masterclasses bij prestigieuze docenten als Vicente Zarzo, Peter Damm en Jasper de Waal.

Na bijna tien jaar bij Het Gelders Orkest te hebben gespeeld volgt voor José in 2015 een aanstelling als aanvoerder bij Orquesta Sinfónica de Galicia, welke hij in 2016 beëindigt om zich aan te sluiten bij het prestigieuze Concertgebouworkest als derde hoornist.

Naast zijn vaste aanstelling in Amsterdam wordt José met regelmaat uitgenodigd te spelen in orkesten door heel Europa, waaronder Mozarteumorchester Salzburg, London Symphony Orchestra en Berliner Philharmoniker. Gedurende zijn loopbaan werkte José met dirigenten als Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Yannik Nézet-Séguin en Bernard Haitink.

José geeft recitals en soloconcerten door heel Europa. Hij geeft masterclasses in Spanje, China, Brazilië en de Verenigde Staten en was docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag

 

Klik hier om naar de website van Jose Sogorb te gaan.

Docenten & Workshopleiders

Jan Ruerd Oosterhaven
Hoi! Ik ben Jan Ruerd Oosterhaven. Ik noem mijzelf interdisciplinair kunstenaar. Dat is eigenlijk een beetje een moeilijk woord om mee te zeggen dat ik heel veel verschillende naast elkaar doe. Ik maak muziek, ik geef workshops in improvisatie, ik ben docent op het Prins Claus Conservatorium van Groningen, maar ik maak ook beeldende kunst en ik restaureer contrabassen. Verder is eigenlijk Indiaas eten mijn absolute favo en ik woon sinds kort in Harlingen aan de Waddenzee. Oh ja! Nu vergeet ik ook nog om te zeggen dat ik programmeren ook erg cool vind om te doen.

Jan Ruerd Oosterhaven: de workshop
Op de Fulkaan Simmer Akademy gaan we improviseren! In mijn improvisatieworkshop gaan we muziek maken voor een stomme film. Nee, de film is niet stom hoor, maar de film bevat helemaal geen geluid, dat noem je een stomme film. Vroeger was dat eigenlijk heel gebruikelijk, honderd jaar geleden was het nog niet eens mogelijk om muziek synchroon af te laten spelen met een bewegend beeld, dat kon pas vanaf 1927. We gaan samen een improvisatie maken op een film van Lucas Boerwinkel. Hij heeft voor deze workshop een film gemaakt.

In het eerste deel van de workshop gaan we oefenen met improvisatie. We proberen een antwoord te vinden op o.a. de volgende vragen: wat is improviseren eigenlijk? Wat kunnen we allemaal met ons instrument? In het tweede deel gaan we met elkaar muziek maken voor de film en aan het eind van de workshop gaan we live in een uitvoering de muziek bij de film spelen. Is dat niet supercool?

Klik hier om naar de website van Jan Ruerd Oosterhaven te gaan.

Docenten & Workshopleiders

Kuo Weh Ho (artiestennaam KUÒ)
KUÒ staat bekend als een hiphopartiest met doordachte one-liners. Naast dat hij het publiek vermaakt met freestyle-sessies, is hij in zijn teksten vooral gericht op de worstelingen van de mens en maatschappij. Sinds 2003 is KUÒ actief in de hiphopscene en heeft hij voorprogramma’s verzorgd, onder andere van Typhoon, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig. In 2017 veranderde KUÒ zijn artiestennaam (voorheen heette hij Siroc) en heeft hij, ondanks weinig releases, een actieve bijdrage geleverd aan Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Momenteel is KUÒ bezig met zijn eerste album onder zijn huidige naam die, naar verwachting, eind 2022 zal worden uitgebracht.

Klik hier om naar de website van Kuo Weh Ho te gaan.

Disclaimer

Fulkaan is een initiatief van Keunstwurk en wordt mede mogelijk gemaakt door: OMF, SAKO en STAF.

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met cookies en welke wij exact gebruiken? Lees ons privacybeleid.

Fulkaan wordt mogelijk gemaakt door: